Important! En vistes al món de manguis en què vivim... Copyright: La reproducció o ús de qualsevol fotografia del bloc queda totalment prohibida sense l'autorització de l'autor/administrador del bloc. Si contacteu amb mi dubto que tingui cap problema en passar-vos les fotos, però!

dimarts, 22 d’abril del 2014

Morts que respiren: serp de collaret (Natrix natrix)

No, amb morts que respiren no em refereixo a aquest bloc. Ni a coses que passen a pel·lícules clàssiques d'en Chuck Norris... em refereixo a no-morts que es fan els morts. Tampoc estic parlant de Walking dead. L'altre dia vaig veure un viu que es feia el mort: era una serp de collaret (Natrix natrix). Sí, en un dels comportaments més curiosos i espectaculars d'entre els comportaments que tenen les nostres serps, una femella grossa de serp de collaret l'altre dia em va donar aquest espectacle. Primer però, va intentar fugir i amb el cap ben alt i amenaçador, com sempre:


També hi podeu veure (a part de què és una foto feta pel mòbil... un dels grans motius per no escriure al bloc = que et robin la càmera bona de fotos, yeah!) que la serp de collaret també eixampla la part de redere del cap (els ossos "quadrats" de fet, són) per donar un aspecte més de cap triangular, és a dir, més escurçoner. Així, vés a saber, encara espantarà algú, com la seva congènere, veieu: http://herpetsgavarresardenya.blogspot.com.es/2012/11/serps-daigua-de-les-nits-doctubre.html.

Quan les agafes al començament sempre deixen anar, a més a més, una mica de substància pudent per la seva cloaca per fer-se les poc agradables al paladar i al nas, amb una pudoooor que s'enganxa molt!!! És una tàctica de "fase 1", com posar el cap triangular, bufar i amenaçar i fugir i tot alhora (fugir bufant i amenaçant amb cops de cap, amb pudor, i el cap tringular... vaja tot, aviam si cola).

Però quan va veure que no colava i que estava massa lenta (no feia massa calor) per un depredador massa ràpid (jo, jejeje) va decidir passar a la "fase 2": primer, alliberar una segona tongada de substància pudent per la seva cloaca (aquesta segona tongada de merdeta pudent... ufff, va superar tots els rècords de pudor ofídia que havia suportat i fins i tot m'hi havia acostumat...), per després canviar de tàctica en plan "llenguatge corporal":




Espectacular, eh?? Sí, i treu la llengua i tot perquè pengi, tot i que s'ha de reconèixer, com veureu a les filmacions, que comet un seguit d'errors que són molt divertits si es té en compte des d'un punt de vista raonable. La gràcia però, és que la majoria d'animals no són tant "concients" ni raonen tant en el seu comportament com nosaltres, amb el que suposem que aquesta tàctica deu funcionar, no?? Sinó la nostra mare natura i la seva germana la selecció natural ja s'hagués carregat totes les serps de collaret que es féssin les mortes malament per tontes:

FAIL 1: Tot de cop, es mor. Si el teu objectiu és fer fàstic a un depredador que volia una presa viva.... bé, tot i això estàs molt fresca, no? I no et queixes... sembla perfecte per ser menjada! Hem de suposar que la inofensivitat i recent mort es compensa amb la pudor horrorosa que deixa anar per la cloaca en aquell moment, el que potser fa dubtar els depredadors de "Realment l'he vist que es movia? Però si sembla morta de fa un mes amb aquesta pudor!" No em vull imaginar ser una guilla i haver-la de remenar amb la boca i el morro jajaja

FAIL 2: Bé, en general es pot intuïr com respira lleument de tant en tant... i si la remenes una mica... està moooolt tensa (massa per ser un mort, això segur!):




FAIL 3: Com més s'espanta més "bé" fingeix la mort (vídeo al youtube):
Ehem.... ens hauríem de mantenir en un guió i seguir-lo!!!

Bé, en fi, espero que aquestes imatges us hagin agradat, realment és una actuació simpàtica. I us preguntareu, quan s'acaba? Doncs realment s'hi va estar estona fins que me'n vaig apartar uns metres. Llavors, després d'uns segons de prudència, va explotar d'activitat, i, en un esforç titànic i ràpida com un llamp, va desaparèixer entre les balques i les algues de la bassa més propera. Adéu i fins a la propera!!
Tota una actriu!!





2 comentaris:

  1. Muy buenas Eudald:

    Siento que te hayan robado la cámara de fotos. Es triste decirlo, y más aún comprobarlo, pero la dura realidad es que el mundo ha estado, está, y seguirá estando abarrotado de malas personas.

    Respecto al comportamiento antipredatorio de las Natrix natrix, en una ocasión llegué a leer que en casos excepcionales hay ejemplares que, en esa actitud de fingir su propia muerte, son capaces de girar sus pupilas y expulsar sangre por la boca. No he encontrado más información al respecto por lo que tengo dudas sobre la realidad de esa afirmación.

    En fin, Eudald. Espero que con un poco de suerte te hagas pronto con una nueva cámara de fotos.

    Un saludo.

    ResponElimina
  2. Curiós comportament i que sorprèn els depredadors!

    ResponElimina